Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Πέρασασαν και οι εκλογές στην Ιταλία...
Ο Μπερλουσκόνι έπεστρεψε,ο κεντρωος-κεντροδεξιος σχηματισμός του Βελτρονι εξοβέλισε την αριστερά και εγκαθιδρύθηκε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας ο άλλος πόλος.
Ο μιντιοκρατορας,λαϊκιστης,μαφιοζος,αντικομμουνιστής,ο υποπτος για δεκαδες σκάνδαλα,ο φίλος και σύμμαχος του δολοφόνου Μπους νίκησε,εξαιτίας της ανικανότητας της κεντροαριστερας και εξαιτίας των εμμονών του κ.Πρόντι,του προφέσορα του νεοφιλελευθερισμού(όπως αποδείχτηκε από τις μεταρρυθμίσεις του)
Η Ιταλία ήταν μια χώρα όπου το κομμουνιστικό,το σοσιαλιστικό και τα συγγενή τους κόμματα υπερέβαιναν το 40% και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Το όριο του 4%(εισόδου στη Βουλή)δεν κατόρθωσαν να πιάσουν ούτε ο πολιτικος σχηματισμός του Ουράνιου τόξου(Κομμουνιστική επανίδρσυση,οικολογοι πράσινοι,Ιταλοι κομμουνιστές)ούτε το κόμμα των Ιταλων σοσιαλιστών.Απο το 11,5% του 2005 συρρικνώθηκαν στο 4,1 αθροιστικά(3,1 Ουράνιο Τόξο και 1% Σοσιαλιστικό κόμμα).
Ο λάος δεν ξέχασε πως αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί ήταν σύμμαχοι στις νεοφιλελευθερες,αντιλαϊκες μεταρρυθμίσης της <<ευθραστης>>κυβέρνησης Πρόντι και διέκρινε πως η συνεργασία τους δεν είναι παρα ευκαιριακή συμπραξη εκλογικής επιβίωσης συνεργατών μιας αποτυχημένης κυβερνησης.
Η Αριστερα στην Ιταλια,στη χώρα που πρωταγωνιστούσε έσβησε.Έσβησε περισσότερο εξαιτίας των δικών της επιλογών,εξαιτίας του πολιτικού καιροσκοπισμού,εξαιτίας της διολισθησής της σε ολοένα δεξιότερες και συντηρικοτέρες θέσεις,εξαιτίας της μεταλλαξής της από δυναμη ανατροπής σε μαξιλαράκι του σύστηματος.
Ο Μπερλουσκονι θα συνέχισει τον εκφασισμό του δημοσίου βίου της Ιταλίας,θα εξακολουθεί να επιτίθεται στη δικαστική εξουσία όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση,θα συνέχισει να διαμορφώνει επιλογές και πρότυπα ζωής μέσω των ΜΜΕ του,θα συνεχίσει να προωθεί νεοφασίστες και ρατσιστές αυτονομιστές,θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη μαφία και τον εκβιασμό της δικαστικής έξουσίας μέσω αυτής,θα θεοποιεί τον χυδαίο,λαϊκιστικο,αντιαισθητικό του λόγο.
Ο Βελτρονι συσπειρώνοντας κεντρωους,κεντροδεξιούς,καθολικούς,προοδευτικους χριστιανοδημοκράτες,δυσαρεστημένους και μετανοημένους κεντροαριστέρους επιχειρεί να αναδείξει το δεξιόστροφο προσωποπαγές κέντρο ως τον άλλο πόλο.Ένα κόμμα που θα πλησιάζει σε προφιλ το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν μετά την τεράστια αποτυχία της Ιταλικής Αριστεράς να αναδείξουν μια Αριστερά με συγχρονο λόγο,με εναλλακτική πρόταση ζώης και διακυβέρνησης,μια πραγματική δύναμη ανατροπής...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Sas etsoukse pou pethane kai ekei h Aristera.Dn exei mellon auti i ideologia einai klinika nekri..

Ανώνυμος είπε...

Malista!
H Aristera file mou den pethainei pote giati einai ideologia allagis.Ta kommata pethainoun,h aristeri ideologia pote.Aristera=ALLAGI